Bent u binnenkort de trotste bezitter van een nieuwbouw woning? Lees dan zeker verder!
Vaak krijgen wij de vraag om een offerte in te dienen voor het behangen van de muren met renovlies (of renovatievlies) en het spuiten/sausen ervan. Wij delen graag onze ervaringen en tips met u….
Renovlies is een goede optie om uw muren strak opgeleverd te krijgen. Het heeft een scheur-overbruggend karakter, is goedkoper dan stucwerk, stootvaster en ademend zodat het aanwezige vocht in de muren eruit kan. Het behang wordt naadloos aangebracht, rondom gekit en kan daarna in iedere gewenste kleur worden afgewerkt (sausen of spuiten). Een ander groot voordeel t.o.v. stucwerk is dat er sneller gewerkt kan worden: meer m2 per dag en is sneller droog.
Er zijn 2 type aanbieders in de markt actief:
- Professionele behangers die ook sausen.
- Professionele schilders die ook behangen.
De eerste is meestal goedkoper dan de tweede, maar er is een MAAR, zonder alle behangers over één kam te willen scheren. Er dwarrelen prijzen op het Internet rond die extreem laag zijn: er worden geen herstelwerkzaamheden aan de zogenaamde behangklare muren uitgevoerd en er wordt slecht één keer gesaust/gespoten. Feiten zijn dat renovlies geen oneffenheden in de ondergrond maskeert en een gladde structuur heeft. De aangebrachte latex is op waterbasis en kan niet dekkend in één laag worden aangebracht! Er dient altijd twee keer gesaust/gespoten te worden, dikke punt.
Let u tijdens een tussentijdse kijkdag op het volgende:
- Zijn er betonpukkels.
- Zijn de muren inderdaad behangklaar: geen excessen.
- Zijn de hoeken van muren en dagkanten haaks (90 graden).
Grijp in als het bovenstaande niet klopt! Bovenstaande oneffenheden beïnvloeden het eindresultaat van het aangebrachte renovlies.
Dan de bruine plaatafwerking op zolder. Geen stress, deze kunnen gewoon gespoten worden met het juiste product (bijv. latex met hechtmiddel erin).
Let u bij uw vergelijk tussen de diverse aanbieders tevens op het volgende:
Hoe vaak saust men de muren af?
Antwoord: Dit moet namelijk 2 keer worden gedaan voor een goede dekking.
Welke schrobklasse latex gebruikt men?
Antwoord: Ons advies is schrobklasse 1 t.b.v. het kunnen reinigen van de muren.
Gebruikt men wel 2x een schrobklasse 1 latex?
Antwoord: Twee keer dezelfde latex is nodig om schrobklasse 1 te realiseren.
Spuit men de muren?
Antwoord: Goedkoper, echter valt na het maken van verhuisschade niet onzichtbaar met een rollertje bij te werken. Ons advies is om de 2de laag van de muren te rollen.
Nog niks geschreven over plafonds 😊. Klopt, meestal worden deze in spack gespoten. Op dit vlak hebben wij een exclusieve troef achter de hand, die wij niet in dit blog zullen delen.
Een laatste tip.
Overweegt u ook het schilderwerk binnen direct uit te laten voeren? Wacht dan met het schilderen van de trappen. Ga eerst een half jaar genieten van uw nieuwe woning en laat pas daarna de trappen onder handen nemen. Let bij de verschillende aanbieders op het volgende: [1] Wat doet men met de vele kieren en naden?, [2] Worden schroef- en spijkergaten geplamuurd met een 2-componenten pasta? en [3] Brengt de schilder als laatste laag van de treden een antislip verf aan?
Laat overigens de brede naad tussen de trap(pen) en trapmuren niet kitten. Deze naad is te breed en een kitnaad gaat t.z.t. scheuren. Los dit op met een afdeklat, of iets dergelijks.